La începutul acestui program MVA am intervievat managerul de proiect pentru a înțelege ce se dorește și ce anume a stat în spatele acestei inițiative.
De la ce a pornit ideea acestui proiect?
Problema pe care am identificat-o a fost capacitatea redusă de leadership în majoritatea segmentelor societății și comunității noastre. Constatăm un nivel mic de inițiative civice pentru rezolvarea problemelor din societate și arsenalul redus de instrumente la îndemâna tinerilor lideri. În prezent ne confruntăm cu un deficit în pregătirea și înțelegerea leadershipului de către tineri cu un potențial din varii domenii de activitate. Tinerii care ajung să își asume poziții de lideri în domeniile de activitate relevante dar le lipsesc modele și instrumentele adecvate astfel că poziția le este amenințată și energii importante sunt irosite.
Doriți să sprijiniți persoane sau organizații?
Nici organizațiile nu se adaptează mai bine. Mai mult de jumătate dintre demersurile menite să producă schimbare eșuează. Piețele și publicul se schimbă mai repede decât reușesc organizațiile să se reinventeze. Decalajul dintre liderii pe care îi avem și liderii de care avem nevoie este din ce în ce mai mare. Capacitatea conducătorilor de organizații de a fi lideri ai schimbării este pusă sub semnul îndoielii. Astfel, multe organizații sunt dominate de execuție înceată, de nedezvoltare, de o cultură nesănătoasă și de subperformanță.
Ce urmăriți la nivelul comunității ieșene?
De asemenea, comunitățile în care trăim nu prea lucrează bine împreună. Solidaritatea umană este extrem de fragilă. Cinismul și neîncrederea ne împiedică să rezolvăm problemele cele mai complexe ale societății. Familiile destrămate, tensiunile din societate, interesele economice, schimbările climatice nu fac decât să exacerbeze situația. Și toate acestea se petrec în vremuri în care e mai mare nevoie decât oricând ca oamenii să se unească pentru a rezolva probleme extrem de presante – cum ar fi drepturile omului, discriminare, sărăcie, protejarea și conservarea mediului. Astăzi, cei mai eficienți oameni sunt lideri ai transformării personale și organizaționale, de la toate nivelurile – directori și manageri, politicieni și funcționari publici, părinți și profesori, antrenori și antreprenori. Liderii conștienți acționează cu intenție, sunt responsabili și bine informați, sunt autentici și acționează cu îndrăzneală și curaj. Și-au rafinat capacitatea de a gândi profund, de a învăța rapid, de a crea inteligent, de a colabora autentic – ceea ce îi face performeri și maeștri ai adaptării.
Care este scopul proiectului Iaşi Civic Leader și ce așteptări aveți?
Scopul proiectului IAȘI CIVIC LEADER este acela de a stimula cetățenia activă a tinerilor prin educație şi implicare civică, de a forma liderii de mâine prin instruirea unui grup reprezentativ de tineri lideri din Iași. Ne propunem să contribuim la dezvoltarea cunoștințelor de leadership/conducere a tinerilor din Iaşi. Prin acest program, ne dorim să transferăm cunoștințe, abilități și instrumente de lucru acestor tineri lideri dar și să creăm o comunitate și un cadru de dialog civilizat și constructiv cu privire la misiunea și responsabilitatea pe care liderii o au în comunitatea noastră.
În mod concret ce veți obține, care sunt obiectivele proiectului?
Vom identifica de 10 exemple de lideri locali, cu impact semnificativ în comunitatea locală, care pot oferi modele de bună practică. Vom organizarea o conferință online pe tema leadershipului în comunitate pentru creșterea conștientizării importanței inițiativelor civice în rândul tinerilor. Vom instrui 25 de tineri lideri din Iaşi în tematica, tehnicile, abordările și provocările leadershipului modern, prin transferul către tinerii lideri a unei baze solide de cunoștințe cu privire la soluțiile de dezvoltare locală și regională. Vom construi o comunitate informală și un cadru de dialog între tinerii lideri, cu rezultate în creșterea nivelului de încredere a tinerilor cu aspirații de implicare civică.
Ce impact estimați că veți avea în comunitate?
Proiectul „Școala de leadership, implicare civică și corporativă pentru tinerii lideri ieșeni” IAŞI CIVIC LEADER inițiat de Asociația Moldova Vrea Autostradă și derulat împreună cu APEC va avea un impact pe termen lung deoarece este un proiect educațional, pe termen lung care investește în viitoarea elită de lideri ai comunității ieșene. Ca urmare a proiectului vor crește numărul de inițiative civice, va crește calitatea deciziilor care vor avea efecte benefice în lanț.
Proiectul va promova modelele de bună practică de leadership în comunitate ceea ce va duce la schimbarea unor comportamente și dezvoltarea de alte activități civice și chiar politici publice pe termen lung.
Ca urmare a proiectului vom putea avea o comunitatea de tineri lideri din Iași care se vor cunoaște mai bine, va fi mai unită, liderii locali vor coopera mai des între ei, vor găsi soluții comune pe care sa le aplice iar cetățenii Iașiului vor fi mai bine deserviți de noile inițiative generate de acești lideri tineri.
În concluzie, mizăm pe o creștere a interesului, a inițiativelor și a calității proiectelor civice din Iaşi, o creștere a numărului de tineri lideri care vor avea o mai bună înțelegere asupra comunității și dezvoltarea proiectelor civice.
Elena a zis
O initiativa extraordinara pentru comunitatea din Iasi!