Adina Romanescu este Doctor în Filosofie cu teza „Supozițiile transcendentalismului kantian” și absolventă a trei masterate în domeniile „Filosofie și spiritualitate răsăriteană”, „Politici și management în educație”, „Economie și educație antreprenorială”.
În 2003 a pășit pragul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași, dedicându-se excelenței instituției ca director adjunct timp de 8 ani. Din 2020 este directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași și realizează proiecte inovatoare alături de echipa de profesori din cancelaria LIIS, considerând că „de unul singur te poți motiva să atingi obiective, dar de la alți oameni te inspiri să realizezi visuri”.
Promovează o mentalitate deschisă spre o școală a viitorului conectată la societatea inteligentă, care învață, se transformă și se adaptează contextelor, fără a se deconecta de la valorile autentice. Școala pentru viitor presupune o schimbare profundă a oamenilor, a culturii și a comunicării. Schimbarea presupune tehnologizare și inovare, dar și comunicare despre învățare, implicare în dezvoltarea Iașului ca oraș Smart și o adevărată citadelă a revoluției intelectuale.
A considerat încă din 2007, când a scris prima cerere de finanțare nerambursabilă, că proiectele europene rămân cea mai mare oportunitate pentru creșterea școlilor și a oamenilor ei. Astfel, s-a implicat alături de colegi în elaborarea și implementarea a peste 40 de proiecte finanțate de Comisia Europeană. Are convingerea că împreună cu profesorii, elevii, absolvenții, părinții, companiile IT ieșene reușește să ofere prin Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași, o Școală a Viitorului, în care fiecare elev și profesor se simte valorizat, are cele mai bune condiții pentru a se dezvolta și a-și potența rezultatele învățării.
Cea mai mare provocare pentru educație rămân nevoile de dezvoltare ale elevilor, precum și adaptarea la cerințele economiei digitale care îți oferă imaginea unui puzzle imens în care trebuie să așezi, după fiecare experiență de învățare, câte o piesă.
Fiecare elev este important și unic.
În educație, trebuie să anticipezi viitorul pentru a fi cât mai pregătit pentru prezent.
LA VARSTA DE 3 ANI, AM FOST ABANDONAT. AM CRESCUT IN MULTE ORFELINATE. ACUM LA VARSTA DE 28 DE ANI ACTIVEZ IN ASOCIATIA GRUPUL ZAMBETUL NOSTRU, AVAND FUNCTIA DE DIRECTOR GENERAL.
Am vechime in voluntariat 10 ani, iar ca si director in cadrul asociatiei sunt de aproximativ 1 an. Cred ca pe mine ma defineste ceea ce fac impreuna cu echipa mea.
Incercam sa intervenim unde e unde e nevoie si pana acum am reusit sa ridicam doua case pentru doua familii nevoiase.
Organizam tabere pentru copiii din sistemul de protectie sau din familiile nevoiase cu care lucram. Pana acum am facut 10 tabere la mare sau munte.
Primii care merg sunt intotdeauna copiii din sistemul de protectie sociala public ce au avut rezultatele cele mai bune la invatatura.
Pana acum avem 500 de familii de romani sprijinite financiar si de sase luni suntem parte din echipa de corodonare a Centrului de asistenta umanitara si sociala pentru refugiati CTR Nicolina, deci sprijinim ucrainenii care au cautat adapost in tara noastra.
Asociatia nostra este formata din tineri ce au beneficiat de servicii sociale publice, adica fosti beneficiari din centrele de plasament, prin urmare noi stim cel mai bine ce inseamna sa ai o casa si cele necesare. Poate de aceea si suntem asa insistenti si muncim constant, pana cand reusim sa strangem sumele de bani pentru toate acestea din vanzarea de baloane la diverse evenimente si din contributiile diversilor sponsori, care de ani de zile ne cunosc activitatea.
Visul meu personal este de-a construi de la 0 un centru multifunctional, unde tinerii din centrele de plasament sa poata beneficia de serviii de integrare pe piata munci, servicii – deprinderii vietei indepente si mai ales antreprenoriat.
Ferariu Diana este consilier juridic, managerul unității de învățământ cu profil sanitar în cadrul Asociației ”APRENDIS” și coordonator voluntari la punctul de trecere a frontierei Sculeni sub egida Asociației ”LA RĂSCRUCE”. Având o activitate profesională de aproximativ 10 ani și o implicare civică în toată perioada aceasta, se identifică atât cu domeniul juridic cât și cu cel educațional și se regăsește în activitățile civice pe care le întreprinde zi de zi.
Trei activități diferite, dar conectate între ele din punct de vedere social, pe care le desfășoară cu pasiune, pentru că a identificat în fiecare oameni cu valori și principii asemănătoare iar împreună încearcă să schimbe în mai bine comunitatea în care trăim.
Din perspectivă juridică, a descoperit forța actelor normative de a crea ordine și armonie în comunitate, de a modela comportamentele cetățenilor, relațiile juridice dintre acești dar și raporturile de natură colectivă. Își dorește ca statul Român să-și să respecte cetățenii iar cetățenii să respecte legislația.
Crede în puterea educației și în modul în care aceasta poate produce schimbări benefice la nivel individual, de comunitate și societatea pe termen lung. Apreciază respectul, munca și onestitatea față de ceilalți. Pentru aceasta este o plăcere și o reală bucurie să fie parte dintr-o echipă ce facilitează accesul la educației formală și non-formală de calitate, în cadrul Asociației ”APRENDIS”.
Activitatea de voluntariatul i-a redat încrederea în umanitate, învățăndu-o să-și lase deoparte drama propriei activități zilnice, să devină mai empatică și a ajutat-o să-și câștige o perspectivă de recunoștință față de propria ei viață.
După trei ani de studii și practică în străinătate, revine în țară în 2011 și timp de 10 ani predă la “Universitatea Alexandru Ioan Cuza”, în cadrul catedrei de Comunicare și relații publice. De 6 ani o regăsim săptămânal pe micile ecrane în ipostaza de moderator, dar în paralel am întâlnit-o în multiple roluri: director de comunicare la Opera Națională Română Iași, manager general al singurului hotel de 5 stele din Moldova și manager de destinație al Iașului, iar, mai nou, în ipostaza de consultant pentru companii cu valori solide și proiecte care unesc oamenii.
După lansarea brandului de oraș în această primăvară, cu sprijinul comunității și al mediului privat, a demarat o campanie care a dus la câștigarea titlului de Destinație a Anului, la categoria city break pentru Iași. Acest lucru a făcut-o să contureze un nou proiect care își propune coagularea persoanelor și firmelor care conjugă verbul „a face”, pentru ca Iașul să devină orașul magnet al României.
In prezent ma preocup de asigurarea logistica a misiunilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a judetului Iasi care in contextul actual necesita o implicare intensa si angajarea unui numar insemnat de resurse umane si materiale pentru a putea duce la indeplinire responsabilitatile ce ne revin ca structura pentru asigurarea masurilor de protectie Covid-19 precum si pentru asigurarea de sprijin si asistenta umanitara pentru cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.
Sunt absolvent al Facultati de Pompieri din cadrul Academiei de Politie “Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti promotia 2013, iar dupa dupa incadrare in randul structurilor de interventie pentru situatii de urgenta am indeplinit gradual mai multe functii, operative (in cadrul structurilor de interventie), de reprezentare in relatia cu publicul si mass media, de control si prevenire a situatii de urgenta precum si de monitorizare si coordonare a interventiilor in situatii de urgenta si de acordare a asistentei medicale de urgenta in cadrul dispeceratului 112, in urma carora am dobandit o experienta vasta care ma ajuta, pe deoparte, sa inteleg necesitatile operative si logistice ale structurilor specializate de interventie in situatii de urgenta precum si pentru imbunatatirea, optimizarea si dezvolarea, din punct de vedere logistic a structurii specializate care intervin pentru salvarea de vieti omenesti, protejarea bunurilor materiale si a mediului incojurator si de prevenire a producerii de situatii de urgenta.
Vicepreședinte și membru fondator CIVICA. Iulian este antreprenor și voluntar cu state vechi. Crede că vom avea o „cetate” mai bună doar când vom învăța să fim cetățeni mai buni. Altfel, iubește papanașii cu gem de căpșuni și romanele de capă și spadă în care băieții buni înving de fiecare dată. Iulian este şi membru fondator al Fundaţiei Comunitare Iaşi si s-a implicat in campanii civice precum Iesenii vor aeroport sau Moldova vrea autostrada.
Laura Albu a fost vicepreședinta European Women’s Lobby (EWL) (2018-2021) și membra în comitetul executiv EWL din 2014, unde s-a ocupat de portofoliul de proiecte ce tin de violența împotriva femeilor, antidiscriminare, azil migrațional și diversitate. Incepand din septembrie 2022 ocupa pozitia de expert GREVIO din partea Romaniei (Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence) al Consiliului Europei. Începând din 2016, ea promovează, în calitate de expertă, prevederile Consiliului Europei privind accesul la justiție pentru femeile victime ale violenței de gen, utilizând Convenția de la Istanbul ca instrument – în țările din Parteneriatul estic (Republica Moldova) și țările arabe. Ea reprezintă România ca expert in Observatorul European al EWL privind violența împotriva femeilor (2010-2016, 2019-prezent) și este președinta Romanian Women’s Lobby din România incepand din 2015. Din 2000 până astăzi este președinta executivă a Centrului de Mediere si Securitate Comunitara, unde coordoneaza proiecte in domeniul violenței împotriva femeilor în România, dezvoltare rurala, cooperare europeana si rezolvare de conflicte. Sociolog la baza și-a început cariera in sectorul neguvernamental din 1997 ca si coordonatoare de programe în domeniile reformei legale, reformei administrației publice și societății civile și a coordonat peste 60 de programe în domeniile violenței domestice, incluziunii sociale a femeilor șomere, dezvoltare rurala, inițiative transfrontaliere, protecția victimelor și drepturile femeilor.
Cunoscută mai întâi ca jurnalist la cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei, Maura Anghel este un om foarte activ al Iașului. Este implicată în proiecte educaționale, inițiative civice și campanii umanitare pe care le valorifică intens pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoi, reuşind să mobilizeze zeci, poate sute de oameni pentru a face bine miilor de copii pe care deja i-a întânit, dar şi bătrâni, oferindu-le acestora bucurii materiale şi spirituale. Cu vădită dragoste pentru copii, Maura Anghel a iniţiat o Școală de Comunicare și Atitudine, un Club de jurnalism și public speaking adresat în special copiilor și tinerilor, Revista Recreaţia Mare, precum şi emisiunea de televiziune Recreaţia Mare. Prin tot ceea ce a făcut a reușit să inspire, să provoace la fapte bune, să construiască, să menţină în timp „fundaţii” apărute din puţin, să le consolideze şi să le transforme în arhitecturi spirituale de mare însemnătate prin fapte bune. Iubeşte natura, călătoriile, oamenii despre care scrie și vorbește cu mare drag. Spune despre ea că fiecare dintre cei din jur poate urni munții dacă își ascultă atent intuiția și își urmează misiunea. Activează și în mediul privat, unde are un mic business în comunicare, PR și imagine, dar și în sectorul ONG, fiind co-fondatorul Asociației socio-cultural-educative Kre@tivIS, care derulează în principal proiecte dedicate copiilor și tinerilor, dar și ca membru al OFA UGIR Iași. „Eu am fost formată ca editor de agenție de știri, eram fascinată de șansa pe care o primisem – să fiu unul dintre cei care aflau primii detalii despre diferite evenimente, apoi am vrut să cunosc eu oamenii în direct, să stau de vorbă cu ei, să le aflu poveștile, să le dau mai departe, să cunosc personalități de numele cărora se leagă multe zidiri în diferite domenii – artă, educație, sport, medicină, chiar și politică. Abia în momentul în care am coborât în stradă mi-am dat seama de imensa responsabilitate pe care o aveam, nu doar o intuisem. Am făcut acest parcurs nu din nostalgie, deși îmi place mereu să-mi amintesc de vremea uceniciei mele, ci pentru a explica altfel noțiunea de misiune responsabilă. Eu sunt convinsă că dacă fiecare dintre noi ar trata în acest mod ceea ce face am vorbi mai puțin despre non-valoare pentru că încet-încet ar intra în umbră. Mă definește jurnalistul Maura Anghel și mă completează consultantul de comunicare și PR, dar și omul din ONG, care sprijină proiectele culturale, educaționale, sociale, inițiativele civice și tot ceea ce aduce valoare celor din jur. Acestea sunt fațetele care îmi dau întregul”.
Activist de tineret de peste 10 ani și un mare iubitor de oameni.
Doctorand la Sociologie în Iași, președinte al Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS), alături de care a implementat Programul „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”, Vicepreședinte al Consiliului Tineretului din România (CTR) și coordonator în cadrul CTR al programelor umanitare dezvoltate pentru tinerii refugiați din Ucraina.
Sunt absolut convins ca m-am nascut cu un scop clar: sa infrumusetez coltul meu de lume!
Satisfactia este si mai mare cand realizez ca acest lucru este molipsitor si mi-e foarte drag de oamenii din jurul meu care infrumuseteaza si ei coltul lor de lume. Asta ne garanteaza ca, in scurt timp, vom trai intr-o lume din ce in ce mai frumoasa!
Sunt pasionat de management, marketing, vanzari, coordonare echipa si proiecte,
organizare evenimente, campanii de promovare, public speaking, concepte si alte
actiuni specifice domeniilor care oferta surse de entuziasm și energie.
In plus, incurajez spiritele tinere din jur cu Motto-ul meu: “ Nu exista limita in ce ai putea sa faci, ci doar in ce ai curaj sa faci!”