Adrian Covasnianu
Membru fondator al asociației civice Moldova Vrea Autostradă.
Experiență de peste 15 ani în proiecte publice și private de planificare teritorială, mobilitate urbană și infrastructură (rutieră, feroviară, aeriană, fluvială).
Fost Secretar de Stat, susținător și lobbyist al proiectelor de infrastructură din regiunea Moldova Apuseană.
Doctor în Geografie cu teza „Regiunile de Dezvoltare în România europeană. Între deziderat politic și realitate teritorială” la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Actualmente masterand la Specialitatea Mobilitate Urbană în cadrul Universității de Urbanism și Arhitectură Ion Mincu București.
Adrian Mironescu
Adrian Mironescu este un designer de brand din Iași, cu multe recunoașteri internaționale, proaspăt câștigător al aurului la Transform Awards cu brandingul de oraș pentru Buzău, cu background în informatică. Este curios și dedicat creării de concepte potrivite și diferențiatoare. Caută mereu să aibă o viziune de ansamblu, pune mare accent pe interdisciplinaritate și se ocupă de întreg procesul de branding – de la analiză la strategie, de la nume la logo, de la implementare la managementul brandului. Se implică în comunitate și dorește să ajute la crearea și dezvoltarea unor branduri românești puternice.
Crezul său: „Iașul este orașul în care simt că pot să cresc împreună cu dragi. Este un oraș la care mă bucur să contribui în felul meu și să îi implic și pe cei din jur pentru a ne fi tuturor mai bine.”
Alex Luchici
Din 2010 activează în sectorul societății civile în cadrul Asociației euRespect în calitate de coordonator de proiecte. În toți acești ani, a demarat acțiuni de tineret prin încurajarea voluntariatului, dar și inițiative pentru promovarea abilităților tinerilor cu dizabilități prin proiecte aplicate și este implicat activ la nivel local în transformarea Iașului într-un oraș incluziv prin demersuri către autorități și alte entități locale.
Din mai 2020 este Președinte al Alianței pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași – APTA și urmărește ca, împreună cu echipa de ONG-uri membre, să contribuie la dezvoltarea unor inițiative care să convingă administrația locală să transforme Iașul într-un oraș prietenos cu locuitorii săi din perspectiva mobilității urbane, care să permită cetățenilor un stil de viață activ, într-un mediu sănătos.
Andrei Zvoristeanu
Motto-ul său: „Dumnezeu îngăduie adesea încercări și suferințe, dar nu ca o pedeapsă ci ca o terapie spirituală.”
Răzvan Zvorișteanu este antreprenor de peste 16 ani, implicat în dezvoltarea mai multor concepte de business precum PROMER® una dintre principalele agenții din România ce livrează soluții personalizate în domeniul produselor publicitare, DEVOS® o platformă ce livrează educație de business la cele mai înalte standarde, THEMESIS® colecție de jocuri juridice ce își propune încurajarea petrecerii timpului prețios în familie prin joc și voie bună.
În același timp se ocupă cu succes și de dezvoltarea francizei bizz.club în Iași, clubul cunoscând o evoluție foarte bună în ultimii 2 ani, depășind 40 de membri. Din această postură a creat sute de strategii de business și a fost pus de nenumărate ori în situația de a se reinventa din mers. Îi place să spună că în business, ca și în șah, este foarte important să ai o viziune cât mai îndepărtată a mutărilor pe care urmează să le faci, dar mai ales să ai pregătite întotdeauna mai multe variante (strategii).
Acum se află într-o altă etapă a vieții, cea a descoperirii de sine, a înțelegerii și a aprofundării laturii duhovnicești a vieții. Este student al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloaie” din Iași și implicat în dezvoltarea locală a proiectului CLARO, „Prânzul de după Sfânta Liturghie” ajuns deja la ediția a V-a. Clubul Liderilor și Antreprenorilor Creștin Ortodocși din România își propune să adune sub umbrela sa, oameni de business care nutresc aceleași valori creștine și pe care le manifestă activ în companiile lor și în societate. Îi place să spună despre sine „Am reuşit în viaţă pentru că m-am îndrăgostit întotdeauna de ceea ce am avut de făcut. Iubesc să ajut oamenii să producă o schimbare în viața lor.„
Ciprian Păiuș
Deși s-a născut la Brașov și s-a perindat apoi prin Cernavodă, Piatra Neamț și Târgu Frumos se consideră în primul rînd ieșean. Unde locuieste și TRĂIESTE din anul 2000. “Atunci cînd s-a pus problema să mă mut la București am refuzat pînă la urmă. Am realizat cât de multe lucruri frumoase mă leagă de Iași sau câți oameni dragi mie aș lăsa în urmă și am decis că acesta e locul căruia vreau să îi spun casă”.
De mai bine de 20 ani activează în societatea civilă. A fost membru în două organizații studențești care i-au deschis apetitul pentru voluntariat și inițiativă, iar mai apoi a avut șansa de a i se încredința managmentul unui ONG local, activ în zona drepturilor omului. De aproape 10 ani face parte din echipa Fundației Comunitare Iași care își propune să atragă în jurul acestei mișcări cât mai mulți dintre ieșenii activi, care își doresc pentru ei și pentru copiii lor un oraș mai frumos, cu oameni implicați și solidari. De 6 ani este și Președintele Federației Fundațiilor Comunitare din România care reprezintă interesele comunităților locale la nivel național, dezvoltă programe noi cu impact pe educație și mediu, și militează pentru un dialog activ între societatea civilă, administrația publică și sectorul de afaceri.
Laurențiu Rădvan
Este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde predă cursuri și seminarii din 1997. Specialist în istoria urbană medievală și modernă, cu mai multe cărți și volume de studii publicate la cunoscute edituri din țară și străinătate; reprezentant al României în Comisia Internațională de Istorie a Orașelor; activist civic pentru protecția patrimoniului urban.
Mihai Diac
Mihai Diac este de formație informatician și de 15 ani ocupă poziții în management. Mihai crede însă că cu toți cei care avem o situație bună (educație, situație materială) avem o responsabilitate suplimentară de a ne implica pentru subiectele de care ne pasă în mod deosebit, o implicare care să facă viața mai bună pentru noi toți.
În cazul lui, acest subiect este protejarea mediului natural. Declanșatorul pentru el a fost perspectiva pierderii arborilor remarcabili și a pădurii bătrâne de la sud de oraș din rațiuni strict economice, păduri vaste cum mai există în nici o altă mare aglomerare urbană din țară. Mihai a inițiat asociația Codrii Iașilor – Cunoaștem, Prețuim, Păstrăm, o comunitate unde a adus la un loc specialiști și pasionați dar și publicul larg, dipusi să militeze pentru un echilibru mai bun între protecție și recreere (1%) față de producție (99% din suprafață). Mihai a obținut spirjinul unor specialiști dar și a unor persoane din societatea civilă preocupați de mediu obiectivul fiind constituirea Parcului Natural Codrii Iașilor, o formă de administrare mai potrivită pentru aceste păduri pînă acum gestionate doar pentru producție.
Mirela Grosu
Este managerul Institutului Regional de Oncologie Iasi dar este și cadru didactic asociat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași.
Silviu-Octavian Gurlui
Conf univ dr. Silviu-Octavian Gurlui este implicat în activitatea de cercetare de peste 25 de ani la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Fizică, fiind directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie și Laseri (LOASL). Coordonează activitatea de cercetare în domenii care includ poluarea aerului, schimbări climatice globale, spectroscopie optică, metode și instrumentație, spectroscopie aplicată, optica atmosferei, laseri, instalații optice active/de teledetecție (LIDAR), instalații optice pasive, plasma de ablație laser, tehnologii de obținere și caracterizare a straturilor subțiri obținute prin ablație laser. Sub coordonarea sa, laboratorul LOASL a devenit parte națională a primei rețele de sisteme LIDAR (RADO), membru al ACTRIS (Aerosols, Clouds, and Trace gases Research InfraStructure Network), membru al FAIR– Facility for Antiproton and Ion Research, Darmstadt, Germania și reprezintă România, ca expert, la ESA (Agenția Spațială Europeană). A dezvoltat două tehnologii noi în domeniul spectroscopiei laser rezolvate spațio-temporal. Prima constă în realizarea unei instalații laser care permite identificarea chimică, caracterizarea spațială și temporală, analiza transformărilor fizice în atmosfera liberă. A doua instalație este una dedicată cercetării interacțiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia aflată în varii stări de agregare, în condiții de atmosferă controlată (cameră de simulare).
În același timp este implicat activ în plan civic în acțiuni cu caracter umanitar pentru ajutorarea copiilor, bătrânilor, celor în suferință, aflați în situații grele, de criză (inundații, incendii, etc). Este una dintre vocile Iașului solicitată în mass media locale și naționale în chestiuni legate de mediu, de de poluare,etc Însă s-a implicat și direct în rezolvarea problemelor grave de mediu, pentru elucidarea acestora, prin identificarea cauzelor, efectelor și soluțiile cele mai potrivite, și pentru a încuraja populația în campanii de ecologizare.
Viorica Ilici
Viorica este fondator asociația ADIR – Asociatia Down Iasi Romania. Misiunea ADIR este de a oferi suport terapeutic si educational copiilor cu sindrom down din Iasi pentru a-i pregăti pentru o viață cât mai independentă. Programele integrate se adresează si părinților oferind astfel suport și familiilor acestor copii și a facilita integrarea lor în comunitate.
Viorica coordonează activitățile de la “Centrul de zi pentru educația și sănătatea copiilor“, al cărui obiectiv principal este o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a copiilor. La bază este de profesie sunt medic, cu specializare în sănătate publică și management sanitar și cu licență în nutriție. Activează de aproape 7 ani în comunitatea persoanelor cu sindrom down a familiilor cu copii cu sindrom down și militează pentru implicarea acestora în a crea cât mai multe oportunități în comunitate, prin care aceste persoane să se poată face vizibile, să se poată integra, să poată fi acceptate de comunitate cu valorile lor, ca orice altă persoană.
În cadrul Asociației ADIR prin activitățile desfășurate (suport educațional pentru copii tipici) obtinem resursele financiare care ne permit să putem oferi în mod gratuit sau reduceri la serviciile de terapie pentru copii cu sindrom down. Valorile Asociație ADIR (Armonie-Dorintă-Încredere-Respect) – vorbesc si despre acest lucru și anume despre dorinta de a schimba mentalități în această direcție, în sectorul de antreprenoriat social, Asociația ADIR fiind o intreprindere socială de inserție.
Crezul ei: “Cred cu putere că “The ONLY disability in life is a BAD ATTITUDE” și că e 100% în mâinile noastre să alegem să facem viața mai bună în jurul nostru”.
* Așezare în ordine alfabetică.