Alexandrina Dinga
Alexandrina Dinga este președinte executiv al Asociației CIVICA, organizație activă în domeniul bunei guvernări și a cetățeniei active.
Alexandrina are experiență de peste 10 ani în sectorul non-profit lucrând în proiecte de organizare și dezvoltare comunitară, participare civică și transparență administrativă.
În prezent lucrează în proiecte de educație civică, guvernare deschisă și dezvoltare urbană.
Anca Elena Gheorghică
Este extrem de activă în spațiul civic în domeniul ecologiei și economiei sociale. În primul rînd ca membru fondator al Asociației “Mai Bine”, din Iași, dar și în multe alte ipostaze.
Are o diplomă de Master în Ecologie Umană, de la “Vrije Universiteit” din Bruxelles, și una de Doctor în Economie de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Teza sa doctorat, “Descreșterea – o provocare pentru teoria și practica economică”, reflectînd domeniile sale prioritare de interes. În acest sens s-a implicat în conceperea, scrierea și implementarea a peste 20 proiecte de protecția mediului și de economie socială, în inițierea unor campanii civice, activități de advocacy și watchdog, sesiuni de formare și seminariii în domenii conexe dezvoltării durabile.
Angela Achitei
Angela Achiței, conduce de mai bine de 18 ani Fundația ”Alături de Voi” România (ADV), una din cele mai mari organizații din România specializata în antreprenoriat social și servicii sociale.
Este unul din promotorii legii economiei sociale din România și a antreprenoriatului social din R. Moldova, dezvoltând în timp sub umbrela fundației, trei întreprinderi sociale sub brand-ul UtilDeco, JobDirect și WISE.travel. De asemenea, a înființat Academia ADV, ca instrument de dezvoltare profesională în domeniul antreprenoriatului social.
Alături de alți colegi din sector, a pus bazele unor platforme naționale în domeniu cum ar fi FONSS, RISE România, FOND și Coaliția ONG pentru fonduri structurale.
În 2016, a câștigat premiul EY Social Entrepreneur of the Year, iar de aproximativ trei ani este implicată în dezvoltarea antreprenoriatului social și în R. Moldova și Ucraina.
Angela Achiței este de profesie asistent social, deține un master în educația integrată a persoanelor cu dizabilități și în prezent este doctorand, studiind managementul strategic al afacerilor sociale.
În viață se ghidează după principiul – ”Ceea ce facem zi de zi…, ne definește practic viitorul!”
Bogdan Tanasa
„Darul de a face bine nu îl cumperi de nicăieri. Trebuie să îl ai în suflet!”, crede Bogdan Tănasă, fondatorul Asociației Casa Share,
Casa Share, comunitatea creată de Bogdan, schimba vietile oamenilor construind case pentru familii, copii si bătrâni care locuiesc în conditii inumane, oameni lipsiți de resurse financiare minimale, oameni care au traversat momente de cumpana. Casa Share nu le ofera acestora doar case ci și accesul la un trai demn.
În câțiva ani Bogdan a creat o vastă rețea de voluntarii care doneaza timp, bani si materiale pentru constructia de case si pentru educația copiilor saraci. Pentru că Bogdan Tănasă crede că investitia in educatie schimba societatea. Adesea, in timp ce Asociatia Casa Share construieste case, familiile sunt trimise in vacanta, la munte sau la mare, iar copiii din Casele Share merg la scoala sau muncesc. Bogdan i-a dus pe copii in vacante si tabere, le-a deschis accesul către noi orizonturi, prin educatie si socializare.
Dan Zaharia
Dan Zaharia este inițiatorul FabLab Iași, definit ca “Digital Fabrication Laboratory & Coworking Space”, o formulă de succes în promovarea creativității în zona IT și altele asociate. Are peste 15 ani de experienta in retail si dezvoltare imobiliară si detine un MBA acordat de Programul Romano-Canadian.
Prin firma sa, Extind Management, ca Senior Leasing Consultant se ocupa de inchirierea cladirilor moderne de birouri din orasele regionale de succes, între care Iasi și Cluj-Napoca, fiind un activ promotor la pozitionarii acestor orase ca magnet pentru industria de IT & Outsourcing din Romania. Din 2014, Extind Management a devenit membru fondator al filialei ROGBC Moldova in cadrul Consiliului Roman al Cladirilor Verzi (http://www.rogbc.org/ro/despre/filiala-moldova).
Dan Zaharia este în același timp și Site Manager al Scolii Informale de IT lansata la Iasi in 2015 ce ofera cursuri de Quality Assurance si Java Development (www.scoalainformala.ro) precum si membru fondator al Donor.ro, primul motor de cautare donatori de sange din Romania (www.donor.ro)
Daniel Condurache
Profesorul Universitar Daniel Condurache, pro-rector al Universității Tehnice Iași, are o activitate remarcabilă în plan profesional atît în domeniul Mecanicii Teoretice cît și în domeniul Mass Media. De ani de zile predă cursuri de jurnalism la secția de Jurnalism și Stiinte ale Comunicării, din Facultatea de Litere de la Universitatea Alex.I.Cuza Iași. De altfel, coordonează și colectivul de redacție al revistei studențesti “Opinia Studențească”.
Are peste 100 de articole publicate în reviste științifice prestigioase, din țară și străinătate. A primit în 2019 Premiul “Traian Vuia” al Academiei Române și este membru al unor prestigioase instituții științifice internaționale.
Este Cetățean de Onoare al Municipiului Iași și a avut si are o activitate remarcabilă în cadrul Clubului Rotary unde a îndeplinit funcția de Guvernator pentru România și Republica Moldova în perioada 2009-2010.
Dorin Dobrincu
Președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei (www.miscareamoldova.ro), o asociație extrem de activă în plan regional, ale cărei obiective principale sunt promovarea intereselor regiunii pe agenda națională și reconstrucția coeziunii teritoriale, a identităţii și solidarității regionale în jurul unor proiecte de dezvoltare majore.
În acest sens, membrii asociației – care provin din cele opt județe moldovenești – s-au implicat în acțiuni civice, au inițiat diferite manifestări, uneori derulate în colaborare cu alte asociații din Moldova sau din alte regiuni ale României. Câteva exemple în acest sens: conferințele „În numele Moldovei” (prima ediție la Galați, martie 2019), „Școala de Dezvoltare a Moldovei” (prima ediție la Ipotești-Botolani, august 2020).
MDM a derulat în prima parte a anului 2020 proiectul „Adoptă un drum în Moldova”, care are ca obiectiv principal monitorizarea infrastructurii rutiere aflate în lucru în Moldova, cu precădere a drumurilor județene, și identificarea priorităților în ceea ce privește modernizarea unor sectoare rutiere. În cadrul proiectului au fost realizate o platformă online interactivă (www.adoptadrummoldova.ro) și un raport detaliat, în fapt o carte: „Moldova accesibilă. Analiza fluxurilor de persoane și de trafic din regiune”.
O altă platformă online interactivă realizată de MDM în 2020 este „Moldova Solidară” (www.moldovasolidara.ro). Aceasta este dedicată integrării inițiativelor societății civile, mediului de afaceri și administrațiilor publice locale din regiune, în vederea combaterii efectelor pandemiei de coronavirus.
Marian Berdan
După cum se scria pe website-ul conferințelor Business Days, “a creat din nimic grupul de firme Electra”, care dețin de ani monopolul pe piața interfoanelor, videointerfoanelor si sistemelor de supraveghere din locuințe și birouri. Însă gama de produse Electra este mai extinsă, cuprinde de exemplu o linie de producție pentru cablaje imprimate, o bună parte a acestor produse fiind livrate la export.
Inginerul Marian Berdan a demonstrat dînd dovadă de dăruire și tenacitate, dublate de competență și talent managerial, că se poate face în România producție la nivel de vîrf. Un element important a fost din acest punct de vedere Centrul de Cercetare dezvoltat prin resurse proprii.
Realizările sale l-au adus în atenţia unor mari firme din Occident cu care a și semnat o serie de parteneriate strategice. Însă performanțele sale remarcabile din zona de afaceri nu sunt nici pe departe singurele sale realizări notabile. Este unul dintre membrii fondatori ai GDS Iași iar ca membru Rotary (unde a avut și un mandat de președinte) a sprijinit numeroase inițiative civice în diferite domenii.
Mihaela Steliana Munteanu
Este jurnalist din 1992, care și-a început cariera în presa scrisă la Cotidianul Regional Evenimentul și a continuat-o la Radio România Iași, unde lucrează și în prezent. Ca jurnalist a colaborat la mai multe publicații locale sau regionale și a fondat și condus Vocea ONG, ziar la ONG-urilor cu publicat timp de 2 ani în print și în online.
Este masterand în Administrație Publică la Facultatea de administrație publică a SNSPA București, licențiată în comunicare și relații publice la SNSPA și absolventă a Facultății de Chimie Industrială a Univesității Tehnice Gh Asachi Iași. A absolvit cursuri postuniversitare în domeniul economiei sociale și psihopedagogiei speciale.
Din 2006, este o prezentă activă în mediul neguvernamental, ca militant pentru deprepturile persoanelor cu dizabilități, femeilor și victimelor de orice fel și pentru dezvoltare sociala. A fost angajată ca director de comunicare întâi la la Fundația ”Alături de Voi” România și apoi la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS unde și în prezent este director de comunicare și advocacy.
Mihaela Steliana Munteanu este și președintele Comisiei ONG din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economică și Socială a Județului Iași.
Urmare a recunoașterii performanței experienței sale ca și comunicator din partea societății civile, este implicată în numeroase demersuri de modificări legislative, de îmbunătățire a mecanismelor de asistență socială și finanțare a ONG-urilor.
Începând cu 10 martie 2020 Mihaela Munteanu a coordonat Centrul de Urgențe Sociale al FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.
Mihai Bulai
Mihai Bulai este lector univ. dr. la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Din 2016, ocupa functia de prodecan al Facultatii pe domeniile Relatii Internationale si Imagine Universitara. Preocuparile didactice si de cercetare se plaseaza in domeniul Geografiei Turismului, o ramura a Geografiei Economice care abordeaza distributia spatiala a actorilor turistici din sectorul privat sau public, legaturile spatiale dintre acestia, dezvoltarea teritoriala a turismului, dezvoltarea si promovarea destinatiilor.
Inainte de cariera universitara, experienta sa de munca a fost ancorata in serviciile hoteliere, serviciile de handling aeroportuar, ghidajul turistic si traducerile autorizate. Aceasta experienta in servicii i-a permis sa cunoasca mai bine nevoile pietei de servicii si a pietei de munca din sectorul turistic astfel incat produsul didactic oferit sa raspunda cu succes la aceste nevoi.
Mihai viseaza ca Iasul sa devina o destinatie turistica de succes, in care experienta culturala actuala sa fie imbracata cu o experienta multisenzoriala – vizuala, tactila, olfactiva, gustativa, emotiva, afectiva. Un oras care sa aiba o imagine bine definita si care sa creeze amintiri bine ancorate in mintea vizitatorului.
* Așezare în ordine alfabetică.